ASWH
Tien vragen aan Jan van der Graaf
6 juni, 2020
Tien vragen aan Jan van  der Graaf
Oud-bestuurslid

Jan Van Der Graaf
Na 11 weken ontwaken wij steeds meer uit onze bange droom die coronavirus heet. Nu de overheid steeds meer ruimte biedt om het gewone leven weer op te pakken liggen de gevaren echter om de hoek. Afgelopen week hebben wij allemaal kunnen zien dat heel veel mensen zich niet bekommeren om hun omgeving en vol risico’s de 1,5 meter grens negeerden. De mensen die in de zorg werkzaam zijn moeten dit met afschuw hebben gadegeslagen.
Bij ASWH wordt volop getraind, vooral bij de jeugd is men bijzonder actief. Elke dag weer zijn er vrijwilligers in de weer om alles in goede banen te lijden en om er op toe te zien dat iedereen zich aan de regels houdt. Petje af voor deze mensen die daar zes dagen per week mee bezig zijn. Toegang tot de velden hebben alleen de sporters. Ouders mogen niet naar de trainingen komen kijken, de poort blijft voor iedereen op slot en gelukkig houdt iedereen zich hieraan. 
Laten wij allemaal blijven oppassen en ons aan de regels houden, een nieuwe corona uitbraak zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. We zijn er nog lang niet voor het weer is, zoals het was, vóór deze crisis.

Door Gerrit Scheurwater

Jan van der Graaf (70) was tussen 2001 en 2017, met een onderbreking van drie jaar, intensief betrokken bij ASWH. De geboren Zwijndrechter was in die periode penningmeester van de vereniging, penningmeester van de businessclub en accommodatiemanager. Ook Anke, zijn vrouw, een telg uit de Pelikaanfamilie De Boer, was jaren actief als gastvrouw in het sponsorhome. We kunnen dus wel spreken van een stel echte ASWH ‘ers. Sinds 2017 kwakkelt Jan met zijn gezondheid en daarom doet hij het tegenwoordig rustig aan. Wel is hij een trouwe bezoeker bij de wedstrijden van het 1e elftal en hoopt hij dat het niet te lang gaat duren voordat er weer gevoetbald mag worden.
Dus reden genoeg voor…………

Tien vragen aan Jan van der Graaf

1. Hoe is het met je gezondheid? 
“Mijn gezondheid laat te wensen over en daar bedoel ik mee dat ik alles behalve fit ben. Na mijn darmoperatie in 2017 ben ik nooit meer de oude geworden. Ik heb ook last van andere ongemakken die heel vervelend zijn. Daardoor kan ik bijna niets meer doen omdat alle inspanningen teveel moeite kosten.”

2. Dan hoor jij door de coronavirus zeker bij de risicogroep?
“Dat kun je wel zeggen, maar……ik ben er vrij rustig onder. Ik hou mij aan de regels, komt niet veel buiten en doe geen boodschappen. Wat ik wel mis, dat zijn de contacten met mijn kinderen en kleinkinderen en dat is niet leuk. We zien elkaar wel, maar daar houdt het wel mee op. Omdat ik veel binnen zit puzzel ik veel en de krant de TV bieden ook nog wel wat vermaak. Nu de regels wat losser geworden zijn zou ik ook wel wat willen fietsen en wandelen maar dat kost mij teveel inspanning.”

3. Hoe zag jouw actieve voetballeven eruit?
“Op mijn 15e werd ik lid van Groote Lindt en daar heb ik het 2e elftal gehaald. Maar mijn grootste plezier heb ik beleefd in de lagere regionen bij De Lindt. In zo’n lager elftal, waarin de ons ook zo bekende Ad van Veen speelde, beleefde ik een geweldige tijd, dat was een schitterend elftal. Na elke wedstrijd was het, met de vrouwen erbij, een groot feest. Bij De Lindt ben ik ook nog voorzitter geweest van de pupillenafdeling als opvolger van de legendarische Jan van Rijswijk. Omdat mijn vrouw Ank uit een Pelikaannest kwam was het geen verrassing dat aan mij werd gevraagd om naar Pelikaan over te stappen. Ze hadden een 2e penningmeester nodig. Dat heb ik gedaan en tot mijn verrassing werd ik direct tot bestuurslid en werd ik tot 1e penningmeester gebombardeerd. Van het toenmalige bestuurslid Overgauw heb ik de kneepjes van het penningmeesterschap geleerd. Eind jaren 90 werd een fusie voorbereid tussen Pelikaan en Groote Lindt. Daar was veel commotie over, vooral bij Pelikaan. In 2000 is die fusie door de Pelikaanleden weggestemd en dat was voor mij de reden om te stoppen bij Pelikaan.”

4. Daarna kwam ASWH in beeld, hoe is dat gegaan? 
Bestuur
3e van links, Jan met zijn medebestuursleden in 2007
“Dat is achteraf ook wel een leuk verhaal. Na mijn Pelikaanperiode ging ik met mijn maatjes veel naar thuiswedstrijden van ASWH kijken en na afloop gingen we dan naar ‘Henkie’. Dat was toentertijd een plaatselijke kroeg aan de Dorpstraat. Totdat Ad van Veen mij liet kennismaken met de voorzitter van ASWH, Leo van de Berg, en die liet zich ontvallen dat ASWH een penningmeester nodig had. Die kennismaking bleek achteraf bekokstooft te zijn om mij binnen te halen. Tijdens een thuiswedstrijd van het 1e elftal was ik uitgenodigd in het sponsorhome om kennis te komen maken. Ik bleek gesignaleerd te zijn door Joop Valk die in de kantine Ad van Veen aan schoot en vroeg; ‘wat moet Jan van der Graaf in het sponsorhome, hij is helemaal geen lid van ASWH!’. Ja, Joop hield alles in de gaten. Dus toen ben ik penningmeester geworden bij ASWH. Een van mijn eerste doelen was de financiële administratie te automatiseren. Ik weet nog dat mijn eerste computerprogramma Davilex was.”

5. Tijdens je penningmeesterschap heeft ASWH een uitgebreid belastingonderzoek ondergaan. Vertel daar eens iets over?
“Het zal 2004/2005 geweest zijn toen de belastingdienst landelijke controles gingen uitoefenen bij de hoogste spelende amateurclubs. ASWH was een van de eerste die aan de beurt was. In die tijd was alles nog niet zo strak geregeld met de vergoedingen van de spelers, administratief deugde er niet zoveel van. Samen met voorzitter John Middendorp bleek uit onze ontmoetingen met de belastingdienst dat wij niet opgewassen waren tegen die gehaaide belastingjongens. Dus hebben we de hulp ingeroepen van Ernst & Young, een vermaard accountantskantoor. Meer dan een jaar heeft dit kantoor gesteggeld met de belastingdienst. De eerste aanslag die ASWH opgelegd kreeg was ruim € 80.000. Uiteraard werden bezwaarschiften ingediend en uiteindelijk werd de aanslag teruggebracht tot ‘slechts’ € 25.000. Dit was echt wel te danken aan die jongens van Ernst & Young. Maar ja, voor hun diensten moesten wij wel  € 300,00 per uur betalen. En ook dat hakte het er financieel behoorlijk in. Maar omdat ook de stichting ASWH er bij betrokken was hebben zij ook een gedeelte van de kosten betaald. Maar de winst was dat alles rondom het betalen van spelers vanaf die tijd goed is geregeld. Maar al met al was het een tijdrovende spannende bezigheid. Ik heb toch niet te klagen gehad met bezigheden bij ASWH. Ook de nieuwbouw in 2006 heb ik financieel begeleid en ik wil nogmaals een saluut brengen aan de sponsors die die nieuwbouw mogelijk gemaakt hebben. Onvergetelijk vind ik ook het landskampioenschap in 2005 en het winnen van de KNVB beker. Als penningmeester werd je blij van de recettes waarmee het talrijke publiek de ASWH kas spekte.”

6. Na zes jaar penningmeesterschap vond je het genoeg, je wilde het wat rustiger aan gaan doen. Toch werd je accommodatiemanager?
“Ja, maar je weet hoe dat gaat in een vereniging. Als je eenmaal in dat cirkeltje zit ben je er niet zomaar uit. Inderdaad wilde ik na
Jan Van Der Graaf 1
Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan. Jan links.
zes penningmeesterschap echt een poosje helemaal niets meer doen. Maar na een paar weken stond de stichting ASWH op de stoep, ‘ja, wij zoeken een penningmeester, je bent nu toch vrij, dus dachten wij aan jou………. !!!’. Ik liet mij overhalen en ben vier jaar penningmeester van de stichting geweest. Ik moet zeggen een heel andere wereld omdat je veel met sponsors te maken hebt, en met spelerscontracten en vergoedingen. Dat heb ik vier jaar volgehouden. Omdat ik van baan veranderde en veel in buitenland vertoefde heb ik toen vier jaar niets voor ASWH gedaan. Totdat ik met pensioen ging. Binnen een mum van tijd stond Wim Helmink op de stoep, of ik accommodatiemanager wilde worden. Daar ben ik ingestapt en ik moet zeggen het zijn drie mooie jaren geweest. In 2017 liet mijn gezondheid mij in de steek, dus moest ik stoppen. Het was met de onderhoudsploeg fijn werken, ik stuurde aan en zorgde dat er spullen waren en onderhield de contacten. Wij hebben veel tot stand gebracht in die periode. Dat ging van het plaatsen van reclameborden en –doeken, tot het opknappen van de tribune en de kantine. Ook het in kaart brengen van de elektro met IFC was een pittige klus. Het is jammer dat er mensen uit de onderhoudsploeg door omstandigheden zijn afgevallen. Het onderhoud aan de accommodatie mag niet achterblijven want later krijgt de vereniging de rekening gepresenteerd. Momenteel ziet de accommodatie er prima uit en dat moet zo blijven.”

7. Dankzij de coronacrisis blijft ASWH in de 2e divisie. Wat vind jij daarvan?
“Daar heb ik een dubbel gevoel over. Kijk, toen wij naar de 2e divisie promoveerden waren we er niet klaar voor. We kwamen kwaliteit tekort dat was duidelijk en bovendien hadden we ook geen greintje geluk. Wat mij ook opviel dat wij over het algemeen in de eerste helft van de wedstrijden gelijkwaardig waren aan de meeste 2e divisieploegen. Maar in de tweede helft kwamen wij steeds tekort en daardoor werden punten verloren. Ik weet niet wat de kracht van de nieuwe selectie is maar met de ervaringen van dit seizoen verwacht ik wel dat het beter gaat en dat wij ons gaan handhaven. Lukt het niet, dan moeten we geen gekke dingen gaan doen. Dan maar naar de 3e divisie. Op een gegeven moment krijg je als supporters er ook genoeg van om verre reizen te maken en alsmaar op je ‘kloten’ te krijgen.”

8. Als in september weer gespeeld mag worden is het best mogelijk dat geen publiek wordt toegelaten of wel met publiek maar dan op 1,5 meter afstand. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“We zullen die maatregelen moeten accepteren. Als het om de veiligheid en de gezondheid gaat is het niet anders. Het wordt wel heel moeilijk als de 1,5 maatregel moet worden toegepast. De mensen blijven echt niet op hun plek staan. Hoe gaat het als de kantine open is en bij de uitgangen, toiletten? En nog maar niet te spreken van de gezelligheid, die is dan ver te zoeken.”

9. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld denk jij dat de Nederlanders hier mee om kunnen omgaan?
“Ik denk het niet, dat heb je deze week kunnen zien. Wij zijn een land van vrijheid en demonstraties maar veel mensen kunnen niet de verantwoordelijkheid aan en brengen andere mensen in gevaar. Dat zie met die 1,5 meter afstand houden. Hopelijk komt er na de demonstraties in Amsterdam en Rotterdam geen corona uitbraak anders gaan we weer terug naar af.”

10. Hoe is het met je conditie gesteld?
“Slecht! Zoals ik al eerder heb aangegeven is mijn fysieke toestand zodanig dat ik vrijwel niet toekomt aan fietsen of wandelen. Maar wanneer er weer gevoetbald gaat worden, ben ik er.”
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft