ASWH
ASWH speelde 352 wedstrijden in de 2e klasse
22 november, 2020
Gerrit 38
In deze voetbalarmoede tijd ben ik maar weer eens het archief ingedoken en heb ik mij eens verdiept in de verrichtingen van ASWH in de diverse klassen. Te beginnen in 1949. Die inkijk gaat vanaf het seizoen 1949/1950 tot en met de 3e divisie, seizoen 2018/2019.
Het seizoen 1998/1999 is een apart verhaal. Dat is het enige seizoen waar ik wel de eindstand van heb maar niet, ondanks mijn speurwerk, de uitslagen. Wellicht is er iemand die mij hieraan kan helpen. Dat zou fijn zijn want dan heb ik geen ontbrekende uitslagen meer van het 1e elftal. Mocht iemand die uitslagen in zijn of haar bezit hebben dan graag een mailtje naar gerrit.aswh@gmail.com

ASWH speelde 352 wedstrijden in de 2e klasse
Maar liefst 16 seizoenen, speelde ASWH in de 2e klasse verdeeld over 2 perioden. Vanaf 1970/1971 t/m 1982/1983 en van 1992/1993 t/m 1994/1995. In de eerste jaren van het verblijf in de 2e klasse speelde ASWH geen rol van betekenis. In het seizoen 1974/1975 moest er zelfs een beslissingswedstrijd aan te pas komen om niet uit de 2e klasse te degraderen. Op het veld van Heerjansdam moest met SC Voorne uitgevochten worden wie 2e klasser zou blijven. ASWH won met 2-1 dankzij doelpunten van Robert Dorré en Leendert Rijnenberg.

Vanaf het seizoen 1979/1980 ging ASWH nadrukkelijk zich in de titelstrijd mengen en in het seizoen 1982/1983 was het raak. Op zaterdag 23 april 1983 werd de kampioenstitel opgeëist door thuis met 1-0 te winnen van Good Luck uit Raamsdonkveer. Promotie naar de 1e klasse betekende dat de top van het zaterdagvoetbal was bereikt. De trainer onder wiens verantwoordelijkheid dit gebeurde was Henk van Osch. In het seizoen 1991/1992 ging het echter finaal mis. De spelerskeuzes van de toenmalige trainer René Vermunt waren ver van gelukkig en dat resulteerde in een stapje terug naar de 2e klasse. ASWH verbleef nog eens 3 seizoenen in die 2e klasse alvorens opnieuw de top van zaterdagvoetbal van het zaterdagvoetbal werd bereikt.

In het seizoen 1994/1995 werd een periodekampioenschap behaald waardoor aan de nacompetitie deelgenomen mocht worden. Promotie naar de 1e klasse lag weer voor het grijpen. Deze nacompetitie werd een succes. Achtereenvolgens werd gewonnen van Ter Leede, uit met 3-1 en thuis van Vitesse Delft met 5-1. De finale was bereikt en DTS ’35 uit Ede bleek de ander finalist te zijn. Op 27 mei 1995 vond die finale plaats in Tiel, op het terrein van TEC. Ongeveer 1000 Ambachters waren ter plekke aanwezig om te genieten van een zinderende wedstrijd. Na 90 minuten stond het 1-1 dus moest er verlengd worden. Uit een voorzet van Jan Rijsdijk kopte Michel Devilee subliem het winnende doelpunt achter de DTS doelman. De 1e klasse was definitief bereikt.
De promotie werd gevierd in de kantine. Het hoogtepunt van de avond was het optreden van Willy Batenburg, een onderdeurtje, die als regioartiest in lederhosen optrad. Met zijn hit Oene Maine Matsj Tirol bracht hij de feeststemming tot grote hoogte.

Met de entree in de 2e klasse van ASWH kwam er ook een voetbaltalent tot ontwikkeling. Als 18-jarige  Robert Dorré debuteerde eind jaren 60 in het 1e elftal en was sindsdien een vaste waarde. De voetbalkwaliteiten van Robert bleven echter niet ongemerkt. In 1972 vertrok hij naar het toenmalige DS ’79 (nu FC Dordrecht), na 2 jaar lijfde Helmond Sport hem in om vervolgens na een jaar weer bij ASWH terug te  keren. Nog 2 jaar speelde Robert bij ASWH om vervolgens nog eens een seizoen bij DS ’79 vol te maken. Helaas raakte de voetbalcarrière van Robert wat in het slob en stopte hij met voetballen. In januari 1987 overleed Robert op 37-jarige leeftijd. 
In herinnering blijft nog altijd de wedstrijd RVVH – ASWH op 16 oktober 1971. De krantenkop op maandag luidde als volgt: 
Rob Dorré liet Ridderkerk op grondvesten trillen
Robert Dorre 1
         Robert Dorré
RVVH - ASWH, streekgevecht op het scherpst van de snede, zinderde spanning, droop van sensatie en resulteerde - arm RVVH – in een drama. Dorré, de geblesseerde. ASWH vond het te riskant de met een handblessure rondlopende Dorré een hele wedstrijd in te zetten. Maar toen de tweede helft een kwartier oud was en RVVH nog altijd een 1-0 voorsprong had, mocht Dorré opdraven. ASWH speculeerde op zijn pure voetbaltalent. Terecht, dat bleek snel. Twee minuten was hij binnen de lijnen toen zijn corner op het hoofd van Ab Ritmeester belandde. 1-1.
Bij de stand 3-2 voor ASWH, in de laatste minuten. Rob Dorré wapperde met verbonden arm en al door de Ridderkerkse gelederen en besloot die actie met een schot, gelijkwaardig aan zijn talent. Als een bom sloeg de bal onder de kruising. Dat betekende 4-2.
Zo'n 2000 mensen hadden een aantrekkelijke partij voetbal gezien, gedragen door 22 bikkelhard  werkende, op winst beluste spelers. Eén man sprong eruit: Rob Dorré, alleen al zijn verschijnen in het veld gaf ASWH zo'n kick dat de winst gegrepen werd.

Alles bij elkaar kwam ASWH in de 2e klasse tot de volgende cijfers:
In totaal werden 352 wedstrijden competitiewedstrijden gespeeld. Hiervan werden er 140 keer van gewonnen, 108 keer verloren en maar liefst 101 keer gelijkgespeeld. Dat is opvallend veel. In het seizoen 1973/1974 gebeurde dit maar liefst 12 keer! Dit leverde 388 punten op. Het aantal overwinningen, gelijke spelen en verliespartijen van het seizoen 1998/1999 zijn niet meegeteld omdat de uitslagen ontbreken.
In de totaal 16 seizoenen 2e klasse troffen de ASWH aanvallers 556 het doel van de tegenstanders. De ASWH doelmannen werden 460 keer gepasseerd. Het saldo is dus 96 doelpunten. 
De krachtsverschillen in de 2e klasse waren over het algemeen niet zo groot. Extreem grote uitslagen kwamen vrijwel niet voor. De grootste nederlaag die ASWH in de 2e klasse leed vond plaats op 13 februari 1972. Uit tegen Geinoord werd met 5-0 verloren. De grootste overwinning viel op 23 mei 1983, uit tegen  Oranje Wit. De Dordtenaren werden maar liefst met 8-1 te kijk gezet.

ASWH eindigde de 16 seizoenen:
1x als 1e   1x als 8e
1x als 2e   1x als 9e
3x als 3e   1x als 10e
4x als 4e   1x als 11e
1x als 5e   1x als 12e
1x als 7e        
Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft