ASWH
ASWH speelde 238 wedstrijden in de 4e klasse
13 november, 2020
Gerrit 38
In dit tijdperk van voetbalarmoede ben ik maar weer eens het archief ingedoken en heb ik mij eens verdiept in de verrichtingen van het 1e elftal van ASWH in de diverse klassen. Te beginnen in 1949. Deze inkijk begint vanaf het seizoen 1949/1950 en eindigt met de 3e divisie, seizoen 2018/2019.
Het seizoen 1998/1999 is een apart verhaal. Dit is het enige seizoen waar ik wel de eindstand van heb maar niet, ondanks mijn speurwerk, de uitslagen. Wellicht is er iemand die mij hieraan kan helpen. Dat zou fijn zijn want dan heb ik geen ontbrekende uitslagen meer van het 1e elftal. Mocht iemand die uitslagen in zijn of haar bezit hebben dan graag een mailtje naar gerrit.aswh@gmail.com

ASWH speelde 238 wedstrijden in de 4e klasse
Voor de grote reorganisatie van de KNVB in 1997 was Nederland opgedeeld in 20 afdelingen. De zogenaamde onderbonden. Al die afdelingen waren autonome in hun handelen met een eigen bestuur en eigen afdelingscompetities. Wel moesten de bestuurders beleid voeren volgens een door de KNVB aangegeven route. De kampioenen van de hoogste klasse in de afdelingen promoveerden naar de 4e klasse van de ‘grote’ KNVB. Degradanten van de 4e klasse degradeerden naar de afdelingen.
ASW(H) speelde tot 1949 in de 1e klasse van afdeling Dordrecht. Toen kwam de doorbraak. Het seizoen 1948-1949 werd afgesloten met 14 overwinningen uit 14 wedstrijden met een doelsaldo van 69 voor en 6 tegen. De kampioenswedstrijd speelde zich af in maart 1949 op het veld aan de Puimendijk. Volgens de overleveringen werd de wedstrijd opgesierd door regen- en sneeuwbuien en was het veld vrijwel onbespeelbaar. De scheidsrechter zou zelfs ruim voor tijd hebben afgefloten. Tegenstander Oranje Wit 2 maalde er niet om en ASW(H) ook niet want de stand was op dat moment 7-1 voor ASWH(H). Na afloop ging men gezamenlijk met (nee, geen partners) tegenstander Oranje Wit naar de Vaktekenschool (waar nu restaurant Bella Milano is gevestigd) waar hapjes en drankjes klaarstonden.
1 Elftal Ka1949
Het verblijf in de 4e klasse verliep tot het seizoen 1958/1959 vrij kleurloos. In het seizoen 1951/1952 werd nog wel een 2e plaats behaald met 3 punten achterstand op kampioen De Zwerver. Kantje boord was het in het seizoen 1953/1954 toen degradatie naar de afdeling Dordrecht als een zwaard van Damocles boven de club hing. Met slechts 1 punt verschil bleef werd (gelukkig) Oranje Wit het haasje. De overige seizoenen bleef ASWH een grauwe middenmoter, tot het seizoen 1958/1959. Binnen ASWH ontwikkelde zich een opportunisme. Men wilde meer, hoger en als club aansprekender zijn. ASWH moest professioneler ingericht worden. Het waren de toenmalige secretaris Gerrit Spruit en penningmeester Piet van Wingerden die de basis legden voor de eerste successen. Cor Scheurwater werd aangesteld als trainer/speler. Scheurwater was sterspeler van EBOH uit Dordrecht dat in die periode uitkwam in de betaalde 1e klasse. In het toen nog vrijwel autoloze tijdperk kreeg deze trainer een Solex als welkomstpremie! Vanaf die tijd werd er tweemaal per week getraind en er kwamen douches in de kleedkamers op het veld aan de Willem de Zwijgerstraat.

ASWH werd kampioen in het seizoen 1958/1959 en promoveerde direct naar de 3e klasse. Het verblijf in die 3e klasse duurde slechts één seizoen. Er werd gedegradeerd naar de 4e klasse. In het seizoen 1960/1961 werd opnieuw het kampioenschap behaald en promotie naar de 3e klasse afgedwongen. Het verblijf in de 3e klasse duurde toen twee seizoenen. In het seizoen 1962//1963 werd opnieuw gedegradeerd naar de 4e klasse. In het seizoen 1964/1965 kwam de definitieve doorbraak naar de 3e klasse. ASWH eindigde als 2e en plaatste zich voor de nacompetitie. Met de clubs JAC, Loosduinen en Oranje Wit moest een hele nacompetitie gespeeld worden. Uit deze nacompetitie behaalde ASWH 7 punten, 2 keer winst en 3 keer gelijkspel en een nederlaag. De betekende voor de derde keer promotie naar de 3e klasse en werd de 4e klasse voor goed achter zich gelaten.

Vanaf het seizoen 1949/1950 t/m 1958/1959, het seizoen 1960/1961 en de seizoenen 1963/1964 en 1964/1965 speelde ASWH 13 seizoenen in de 4e klasse. Daarin werden totaal 238 wedstrijden gespeeld waarvan er 106 werden gewonnen, 55 gelijkgespeeld en 75 keer werd verloren. Dit leverde ASWH 267 punten op. (Toen nog 2 per wedstrijd)
Het aantal keren dat ASWH scoorde was 450 keer maar met 408 tegendoelpunten kregen de verdedigers  ook aardig wat doelpunten tegen. 
De grootste overwinning van ASWH in de 4e klasse viel te noteren op 28 januari 1964 toen thuis (op het huidige sportpark Schildman) met 10-1 werd gewonnen van Groot Ammers. De grootste nederlaag werd op  23 maart 1957 geleden. Thuis werd met 8-1 van SHO verloren. Dit zou niet de enige keer zijn!
Siem Rollof

In de jaren 50 had elke vereniging in de omgeving wel een grote voetballer in het elftal die allemaal hun eigen specialiteiten hadden. De supporters van die clubs vonden natuurlijk hun eigen ‘ster’ altijd beste. Zo was bij VVGZ Arie Vermaas een stylist, bij RVVH Henk in ’t Veld schutter en kopper, bij Heerjansdam Jan Verburg de onvermoeibare kanthalf, bij Groote Lind Jan van Rijswijk linksbuiten en een onnavolgbare dribbelaar en bij De Zwerver Gerrit Slagboom, de man met misschien wel met het hardste schot in zijn voeten. Maar ASWH had Siem Rollof, een sportman die overal in uitblonk. Die op de ijsbaan met zijn pirouettes iedereen in vervoering bracht, hij kon biljarten als de beste en als voetballer was hij een allrounder. Vrije schoppen in een keer in het doel van de tegenstander schieten, geen enkel probleem, mannetje passeren of ze er niet stonden, een bal inkoppen als een van de besten. Maar hij liet zijn medespelers ook beter voetballen, zijn intuïtief was wonderbaarlijk. Van al die matadors was Siem zonder twijfel de beste voetballer. Met zijn karakteristieke kop was Siem een van de imponerenste speler die ASWH ooit heeft gehad.

ASWH eindigde in de 4e klasse:
2a als 1e
1x als 2e
2x als 3e
2x als 4e
1x als 5e
1x als 6e
1x als 7e
2x als 8e
1x als 9e

Gerrit Scheurwater

 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft