ASWH
ASWH speelde 164 wedstrijden in de 3e klasse
18 november, 2020
Gerrit 38
In deze voetbalarmoede tijd ben ik maar weer eens het archief ingedoken en heb ik mij eens verdiept in de verrichtingen van ASWH in de diverse klassen. Te beginnen in 1949. Die inkijk gaat vanaf het seizoen 1949/1950 tot en met de 3e divisie, seizoen 2018/2019.
Het seizoen 1998/1999 is een apart verhaal. Dat is het enige seizoen waar ik wel de eindstand van heb maar niet, ondanks mijn speurwerk, de uitslagen. Wellicht is er iemand die mij hieraan kan helpen. Dat zou fijn zijn want dan heb ik geen ontbrekende uitslagen meer van het 1e elftal. Mocht iemand die uitslagen in zijn of haar bezit hebben dan graag een mailtje naar gerrit.aswh@gmail.com

ASWH speelde 164 wedstrijden in de 3e klasse  
Na de definitieve promotie naar de 3e klasse speelde ASWH 8 seizoenen in deze klasse. De prestaties in die 3e klasse periode waren gemiddeld genomen niet zo indrukwekkend. Uitschieters waren er niet. Meestal werd de competitie in de middenmoot beëindigd. Tweemaal werd gedegradeerd naar de 4e klasse. Opmerkelijk is wel dat er veel werd gescoord. Gemiddeld ruim 2,5 doelpunt per wedstrijd.

In het seizoen 1969/1970 werd onder leiding van trainer Ad de Bondt het eerste en enige kampioenschap behaald na een memorabele thuiswedstrijd op zaterdag 16 mei 1969, tegen RCL uit Leiderdorp. Een club die al was gedegradeerd. Met veel pijn en moeite werd een 1-0 overwinning behaald. Een dubieuze overwinning vonden velen. Waarom? Met de moed der wanhoop probeerde ASWH probeerde bij een stand van 0-0 een doelpunt te forceren. Het was inmiddels al in de 94e minuut toen Ab Ritmeester een min of meer wanhoopschot op de uitstekende RCL doelman van Egmond afvuurde. Die poeier kwam onderkant lat op de doellijn terecht, of was die er achter?? Onzeker juichende ASWH ‘ers, met een blik van “dit kan toch niet”! Toekijkende tegenstanders en het maar één moment doodstille publiek hadden hun ogen gericht op de man in het zwarte pak, in dit geval arbiter Jan van Pelt uit Dordrecht. ”Doelpunt”, zei hij. In de maandagkranten schreef men over; “Dubieuze goal Ritmeester betekent triomf voor ASWH”. De vreugde was er niet minder om. Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt een kampioenschap gevierd met de koning der alcoholische dranken. Champagne in de kleedkamer dat was toch wel apart. De meeste spelers hadden nog nooit zo’n elite drankje gedronken maar wisten er nu wel terdege raad mee. De inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht werden ook nog eens vergast op een heuse rijtoer, met de spelers en aanhang op een open versierde wagen, door het dorp. Na een instuif in de kantine togen de kampioenen daarna naar Hotel Kinderdijk voor een geweldig diner.

De man die verantwoordelijk was voor de promotie naar de 2e klasse was trainer Ad de Bondt. Een bescheiden man die totaal niet paste in het toenmalige trainersgilde. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg was zijn credo. Totaal 11 jaar was hij in dienst van ASWH. Van 1968 t/m 1973 als trainer van het 1e elftal en van 1979 t/m 1985 als trainer van het 3e elftal en na zijn pensionering trainde hij op woensdagmiddag ook de pupillen. In het seizoen 1987/1988 werd nog een keer een beroep op hem gedaan. Na het ontslag van Gerard Weber werd hem gevraagd om met Cees van den Bosch ASWH te redden van degradatie uit de 1e klasse. En dat lukte nog ook. Later meer hierover.
Hoezeer hij met ASWH verbonden was bleek wel uit het feit dat bij zijn afscheid van het bestuur een receptie kreeg aangeboden. 
Ab Ritmeester 1
Ab Ritmeester in duel met de uitblinkende doelman Van Egmond tijdens de kampioenswedstrijd tegen RCL. 
Ik noemde hem al, Ab  Ritmeester, hij was in deze periode een van de begaafdste voetballers van ASWH. Op 18 jarige leeftijd vertrok hij naar NEC uit Nijmegen. Na de betaalde jeugd werd hij overgeheveld naar NEC 2 maar vanwege zijn militaire dienst liep het niet zo lekker meer. Na nog een tussenstop bij het Brabantse Hatert keerde Ab in 1969 terug bij ASWH. Met Ab in de gelederen werd ASWH dus kampioen en 2e klasser.

In de 8 seizoenen 3e klasse speelde ASWH 164 wedstrijden, behaalde 65 overwinningen, verloor 66 keer en speelde 33 keer gelijk. Totaal werden 163 punten bij elkaar gesprokkeld (toen nog 2 punten voor een overwinning). Totaal maakte ASWH in de 3e klasse 425 doelpunten  maar moest 276 tegentreffers incasseren.
De grootste overwinning werd 14 oktober 1961 behaald op VVGZ. In het Noordpark in Zwijndrecht werd het 8-1. In Leiderdorp werd de grootste nederlaag geleden. Dat gebeurde op 27 oktober 1962 tegen door ASWH met 6-0 te vernederen.

ASWH eindigde in de 3e klasse:
1x als 1e
1x als 2e
1x  als 5e
2x als 6e
1x als 7e
1x als 9e
1x als 10e

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft