ASWH
ASWH speelde 714 wedstrijden in de hoofdklasse
2 december, 2020
Gerrit 38
In deze voetbalarmoede tijd ben ik maar weer eens het archief ingedoken en heb ik mij eens verdiept in de verrichtingen van ASWH in de diverse klassen. Te beginnen in 1949. Die inkijk gaat vanaf het seizoen 1949/1950 tot en met de 3e divisie, seizoen 2018/2019.
Het seizoen 1998/1999 is een apart verhaal. Dat is het enige seizoen waar ik wel de eindstand van heb maar niet, ondanks mijn speurwerk, de uitslagen. Wellicht is er iemand die mij hieraan kan helpen. Dat zou fijn zijn want dan heb ik geen ontbrekende uitslagen meer van het 1e elftal. Mocht iemand die uitslagen in zijn of haar bezit hebben dan graag een mailtje naar gerrit.aswh@gmail.com 

ASWH speelde 714 wedstrijden in de hoofdklasse 
Veruit de meeste wedstrijden speelde het 1e elftal in de hoofdklasse. In 19 seizoenen kwam de wit-zwarte brigade tot maar liefst 714 wedstrijden. Tellen we daar nog eens de nacompetitie en beslissingswedstrijden bij op dan komen er nog eens 26 wedstrijden bij.
Het avontuur hoofdklasse begon in het seizoen 1996/1997. De start was veelbelovend. Aan het einde van het seizoen stond ASWH op de 4e plaats. Het daar opvolgende seizoen ging het helemaal mis. Met slechts 3 overwinningen, 10 gelijke spelen en 13 nederlagen duikelde ASWH weer de 1e klasse in. 
Dit was de reden voor het bestuur om het technische beleid te professionaliseren met als doel dat ASWH zich in de top van het amateurvoetbal kan blijven handhaven. De technische commissie en een scoutingsapparaat werd nieuw leven ingeblazen en deden hun werk. Dat leidde er toe tot een directe terugkeer naar de hoofdklasse. Hans Maus was de zeer aanwezige inspirerende trainer. Vanf 2000 tot  2010 zouden de meest succesvolle jaren uit de clubgeschiedenis volgen. Maar liefst 3 hoofdklasse kampioenschappen en een landskampioenschap in 2005 zouden volgen. Ook de amateurbeker en tweemaal de Supercup werden gewonnen. Kortom, ASWH groeide uit tot de absolute top van Nederland. Driemaal werd gestreden om het landskampioenschap. In 2001 waren Be Quick en FC Lisse de tegenstanders in de nacompetitie. FC Lisse werd landskampioen en ASWH werd laatste met
Jack Vd Berg 
Jack van den Berg. 
Succesvolste trainer
van ASWH.
 slechts een overwinning op Be Quick '28. Het seizoen daarop kreeg ASWH een herkansing. Nu was Huizen tegenstander, samen met ACV uit Assen. Tot en met de laatste wedstrijd in Huizen, tegen Huizen, was ASWH kanshebber voor de titel. In Huizen ging het er om, Huizen of ASWH. Na een tumultueuze wedstrijd trok Huizen aan het langste eind en won met 2-1. Maar in 2005 was wel het raak. Met waarschijnlijk het beste elftal ooit was ASWH met 11 punten voorsprong op Hoek kampioen geworden. De kampioenspoule met IJsselmeervogels en Excelsior ’31 werd met vlag en wimpel gewonnen. Met de zondag kampioen Argon moest worden beslist wie amateurkampioen van Nederland zou worden. Na 2 heroïsche wedstrijden werd uit met 2-2 gelijkgespeeld en thuis won ASWH na verlenging met 3-2. Hitchcock had geen betere thriller kunnen bedenken, zo spannend was het.
Al deze successen werden behaald onder leiding van trainer Jack van den Berg. Hij staat te boek als de meest succesvolle trainer ooit bij ASWH.

In 2010 werd de topklasse ingevoerd en tot frustratie van velen miste ASWH net de boot. Ondanks het aantrekken van gerenommeerde spelers en trainers lukte het niet om op het hoogste niveau terug te keren. Het bereiken van de nacompetities in de seizoenen 2011/12, 2012/2013 en 2013/2014 waren nog wel kansen, maar eerst was versperde Kozakken Boys de weg, daarna was het ACV die in Assen ASWH de voet dwars zette door in de laatste minuten 3-3 te scoren en het jaar daarop was ASWH volstrekt kansloos door alle twee de nacompetitiewedstrijden te verliezen van RVVH en SteDoCo.

De competitieleiders van de KNVB hadden inmiddels bedacht dat er een voetbalpiramide moest komen. De topklasse werd opgeheven en een 3e en 2e divisie zagen het levenslicht. Het seizoen 2015/2016 leverde ASWH een vervangende periode op en met Noordwijk zou uitgemaakt moeten worden wie naar de 3e divisie zou promoveren. Uit werd het 2-2. Thuis werd het weer zo’n wedstrijd die in je geheugen gegrift blijft staan. In de tweede helft was Noordwijk op een 1-0 voorsprong gekomen. Ondanks verwoede pogingen bleef de gelijkmaker uit. De bestuurders van Noordwijk stonden al met de bloemen langs de lijn. Maar in blessuretijd stond daar Robbert Olijfveld die verrassend uit haalde en de gelijkmaker produceerde. In de verlenging sloeg ASWH toe door doelpunten van Peter Verhoeve en Shabir Isoufi. ASWH won met 3-1 en promoveerde naar de 3e divisie. Maar de top was nog niet bereikt!! Ook nu stond Jack van den Berg (tijdens zijn tweede periode bij ASWH) aan de wieg van dit succes.

Michel Devilee 4
Michel Devilee, 518 wed-
strijden in ASWH 1
518 wedstrijden speelde hij voor ASWH en is daarmee de absolute recordhouder. Michel Devilee die er vanaf het eerste begin in de hoofdklasse er bij was. Op 18 jarige leeftijd maakte hij in 1988 zijn debuut in het 1e elftal en is met een onderbreking van een paar jaar Excelsior Rotterdam en militaire dienst op Curaçao tot 2003 een onomstreden speler van het 1e elftal geweest. Michel maakte alles mee in zijn voetballoopbaan. Ontslagen trainer, degradaties en kampioenschappen, nacompetitie en beslissingswedstrijden. Bij alle ups en downs die maar te verzinnen zijn was hij er bij. Wellicht zal er nooit meer een speler bij ASWH opstaan die het totaal aantal wedstrijden van Michel zal verbeteren.

In de hoofdklasse kwam ASWH op een totaal van 494 wedstrijden. Hiervan werden er 238 gewonnen, 121 gelijkgespeeld en 135 verloren. Totaal 835 punten werden er bij elkaar gevoetbald.
Het aantal gemaakte doelpunten liep tot 953 terwijl de tegenstanders 630 keer het doel van ASWH doorboorden. Het saldo (323) is dus dik in het voordeel van ASWH.
De grootste overwinning boekte ASWH op 18 februari 2012. Het slachtoffer was Nieuw Lekkerland dat thuis met 8-0 werd afgedroogd. Een dieptepunt in de hoofdklasse was de 8-1 nederlaag tegen SHO op 18 november 2007 in Oud-Beijerland.

ASWH eindigde de 19 seizoenen:
3x als 1e 
2x als 2e 
4x als 3e 
5x als 4e
1x als 7e
2x als 8e
1x als 9e
1x als 13e

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft