• Pakt ASWH op bezoek bij grootmacht IJsselmeervogels de eerste zege?

  9 sep 2021
 • Afgelopen zaterdag poetste ASWH in de regioderby tegen Kozakken Boys de nul weg. Het team van trainer Rogier Veenstra pakte tegen de titelkandidaat uit Werkendam het eerste punt (1-1). Hopelijk is dit de opmaat naar meer punten. Natuurlijk hopen de Ambachters ook zo snel mogelijk de eerste zege te boeken, liefst aanstaande zaterdag al. Eenvoudig wordt dat bij voorbaat niet, want de reis voert naar de rode kant van sportpark De Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. Daar wacht amateurgrootmacht IJsselmeervogels als tegenstander. De Rooien werden liefst zeven keer landskampioen en regen sinds de oprichting in 1932 ook de zaterdag- en afdelingstitels aan elkaar. ASWH moet dus flink aan de bak om met een resultaat huiswaarts te keren, maar eigenlijk kan dat in de Jack's League wel in iedere voorbeschouwing worden geschreven.

  Dit seizoen

  Wie voor aanvang van dit seizoen had gezegd dat ASWH en IJsselmeervogels na drie wedstrijden hetzelfde puntenaantal zouden hebben, had vermoedelijk een reactie gekregen in de trant van 'daar teken ik voor'. Dat zegt uiteraard iets over de status van IJsselmeervogels en de verwachtingen die nu eenmaal aan deze topamateurclub kleven. Meedoen om de titel is eigenlijk altijd de doelstelling die de buitenwacht bepaalt. Nu wil het toeval dat ASWH na drie duels inderdaad evenveel punten heeft als de Vogels, maar dat zal niet direct tot een jubelstemming leiden. Een start met één punt uit drie wedstrijden is voor ASWH immers al minder dan gehoopt, maar voor IJsselmeervogels helemaal. Toch is het de realiteit. Op de openingsdag werd een 2-0 achterstand bij Excelsior Maassluis in de slotfase nog ongedaan gemaakt, waardoor IJsselmeervogels na een 2-2 gelijkspel met één punt van het veld stapte. Daarna werd twee keer verloren. Eerst nam Quick Boys de punten mee van De Westmaat (0-1) en afgelopen zaterdag was Noordwijk nipt te sterk (3-2). Goed voor een op dit moment gedeelde veertiende plek op de ranglijst.

  Trainer

  Voor het tweede achtereenvolgende seizoen staat Berry Smit als trainer voor de groep bij IJsselmeervogels. De Volendammer, die eerder de beloften van FC Volendam onder zijn hoede had en ook als assistent- en interim-trainer bij die club fungeerde, werd in december 2019 aangesteld door het bestuur. De 48-jarige Smit zag zijn eerste seizoen al snel beëindigd worden, maar hoopt in deze jaargang wel te kunnen laten zien waarom IJsselmeervogels hem zo graag als trainer wilde hebben. De technische commissie roemde destijds zijn discipline, mentaliteit en persoonlijkheid en stelde te zijn gevallen voor het frisse, aanvallende voetbal dat hij de Volendamse beloften liet spelen. Niet zo vreemd dus dat zijn contract een jaar later verlengd werd.

 • ASWH-doelman Bryan Janssen moet aan het werk na een kopbal van Ahmed El Azzouti tijdens de laatste editie van IJsselmeervogels - ASWH. Robbert Olijfveld, David Almeida en Sam van de Kreeke kijken toe hoe dit afloopt. (foto: PRO SHOTS / Remko Kool)

 • Blikvanger

  In de selectie van IJsselmeervogels zijn nog altijd veel spelers te vinden met een hoop ervaring op dit niveau. Zo draait doelman Jaimy Schaap al wat jaren mee. Hij zette zijn veilige handen vorig jaar niet alleen in om het doel van IJsselmeervogels te verdedigen, maar redde in de zomer van 2020 ook een hert uit de gracht in Houten. De dierenliefhebber zag in de laatste wedstrijd een defensie voor zich met de nieuwkomers Daniël van Son, Kai Heerings en Jesse Wielinga. Ook Mitch Willems stond in de basis. Smit kan achterin ook nog kiezen voor onder meer Dylan de Braal, Jeffrey Buitenhuis en Marciano van Leijenhorst. Op het middenveld zijn er met Mike van de Laar, Philippe van Arnhem en Eef van Riel ook genoeg opties, terwijl er voorin meer dan genoeg te kiezen valt. Doelpuntenkanon Danny van den Meiracker bijvoorbeeld, maar ook de nieuwkomers Steven Sánchez Angulo, Pieter Langedijk en Khalid Tadmine hebben zich al lang en breed bewezen in de tweede divisie of zelfs een niveau hoger. Onlangs voegde IJsselmeervogels ook de ervaren spits Rydell Poepon toe aan de selectie. De 34-jarige aanvaller kwam over van het Turkse Boluspor. Poepon, die in Nederland de shirts van Ajax, Willem II, Sparta Rotterdam, De Graafschap, ADO Den Haag, NAC Breda en Roda JC droeg, maakte in Noordwijk meteen zijn eerste treffer. Hij is dan ook met recht een nieuwe blikvanger in de selectie.

  Historie

  ASWH en IJsselmeervogels kwamen elkaar in het verleden tegen in de hoofdklasse, derde divisie en tweede divisie. Winnen op De Westmaat zat er in die tijd niet in, al voelde de 2-2 in de zaterdagkampioenscompetitie van 2004/05 uiteraard wel als een overwinning. Door dat resultaat werd ASWH zaterdagkampioen en kon daarna de landstitel worden bemachtigd. De laatste keer dat ASWH bij IJsselmeervogels op bezoek ging, werd een ruime nederlaag geleden. De ploeg voetbalde toen best aardig mee, kwam via Gilmaro van de Werp zelfs op gelijke hoogte, maar legde het op cruciale momenten toch af. Uiteindelijk werd het 4-1 voor de Rooien

  Zowel ASWH als IJsselmeervogels gaat zaterdag ongetwijfeld op jacht naar de eerste driepunter. Een mooie wedstrijd lijkt daarom gegarandeerd. Supporters die niet naar Bunschoten-Spakenburg afreizen, hebben de mogelijkheid om de wedstrijd op een andere manier te volgen. Bijvoorbeeld via het Twitter- en het Instagram-account van ASWH, maar ook door te luisteren naar het verslag van Joost Trouwborst op Atos RTV. Voor de spelregels rond het bezoeken van de wedstrijd is het raadzaam om het bericht elders op de site te lezen.

  Mikki