ASWH
Maak kennis met....
Op zaterdag 25 oktober heeft ASWH het ARAG Fairplay certificaat uit handen van betaald voetbal scheidsrechter Ed Janssen ontvangen. In de ochtend is met een aantal (jeugd)scheidsrechters een interview met hem gehouden. Dit was beslist geen eenrichtingsverkeer, hij liet iedereen ook regelmatig meedenken hoe je als scheidsrechter in bepaalde situaties zou handelen.

Naam
? Ed Janssen

Leeftijd ? 43 jaar

Beroep : Fulltime scheidsrechter voor KNVB, bezoekt bijvoorbeeld in kader van sportklimaattraject voetbalclubs, begeleid talentvolle scheidsrechters. Werkt hiernaast 1 dag in de week als organisator van zakenreizen. Ed Janssen fluit inmiddels 12 jaar

Getrouwd / kinderen ? Getrouwd, ik heb 2 dochters van 7,5 en 5,5 jaar die vaak meegaan, mijn vrouw is een advocate die gelukkig ook van voetbal houdt.

Ed hoe ben je ertoe gekomen te gaan fluiten ? Na een kruisbandblessure kon ik niet meer op het gewenste niveau voetballen en kwam het fluiten van wedstrijden in een stroomversnelling, met het nu behaalde niveau als resultaat.

Heb je zelf ook gevoetbald ? Ja ik heb bij VVV het 2e elftal gehaald en ben later terug egaan naar de amateurs en was een goede amateurvoetballer (als ik dat van mijzelf mag zeggen).

Favoriete voetbalclub ? Geen voorkeur ben als scheidsrechter hierin onpartijdig, maar omdat ik bij VVV heb gespeeld, ligt hier een kleine voorkeur.

Heb je buiten het voetbal nog een andere hobby ?: Mijn 2 dochters zijn een mooie invulling van mijn vrije tijd, mijn werk als fluitist is niet alleen werk maar zeker ook een hobby.

Welke teams of categorie fluit je het liefste ? In de basis is fluiten op elke categorie hetzelfde, maar je wil graag met spanning, snelheid en passie beslissingen nemen en dan is het fluiten op hoog niveau het leukste door de verschillende spanningsvelden. Voetballen is plezier daar begint de passie.

Verschil in Limburg en het westen in fluiten ? In de TOP klasse haast geen Limburgse clubs. Mijn eerste grootste shock was een wedstrijd van ADO Den Haag 2 op een maandagavond, men is in het westen veel mondiger dan in andere districten. Inmiddels ben ik hieraan gewend. Ook is er een verschil tussen België en Nederland in het fluiten en het respect voor de scheidsrechter.

Wat vind je de moeilijkste spelregel om toe te passen ? Regel 18 is de moeilijkste (bestaat in werkelijkheid niet) : eigen verstand gebruiken en gevoel voor het spel, bijvoorbeeld om door te laten gaan bij een geblesseerde speler.

Ben je ooit lid geweest van een scheidsrechtersvereniging ? Ja SV Venlo, lang ook getraind daar komt er nu niet meer van, 1 a 2 keer per jaar hou ik hier nog een presentatie.

Wat vind je van het feit dat (ook bij ASWH) steeds meer dames wedstrijden fluiten ? Verrassend dat jullie een aantal dames hebben die de heren (heertjes) fluiten, ik vind dat erg leuk, meestal worden door de dames alleen dames of meisjes gefloten, maar hier bij ASWH niet.

Fluiten dames ook bij de KNVB ? Jammer genoeg komen de dames fysiek te kort, niets negatiefs, maar de dames moeten aan dezelfde eisen voldoen als de heren. Wel zien we regelmatig grensrechters als dames. Dameswedstrijden, zowel nationaal als internationaal, worden vaak wel door dames gefloten, zoals bijvoorbeeld de BeNelique.

Wie is je favoriete (internationale) scheidsrechter in het betaald voetbal ? Eén persoon niet echt, ik kijk meer naar stijlen hoe scheidsrechters zich over het veld bewegen. Paar weken geleden een cursus gehad van de Italiaanse (ex)scheidsrechter Coligna, hij is een indrukwekkende verschijning. Scheidsrechters die preventief iets oplossen hebben zeer zeker mijn voorkeur.

Maak je weleens wat mee in het veld waarom je nu nog in de lach kan schieten ?
Mark van Bommel weet op zijn manier de scheidsrechter netjes te beïnvloeden, zegt iets in het voorbijgaan en op een dusdanige manier dat je hierover gaat nadenken, iets wat je wedstrijd niet moet beïnvloeden, maar waarover je wel in de lach kan schieten.
Moisander van Ajax schold mij ooit eens uit voor “blinde”, (hierna ontstond een discussie tussen de aanwezige ASWH scheidsrechters; is dit een gele of misschien zelfs rode kaart ? ) waarop ik zei : “Janssen is de naam”. In datzelfde seizoen floot ik nogmaals Ajax en tijdens de warming-up liep Moisander voorbij en zei “ Janssen was de naam geloof ik “. Kijk dan moet ik glimlachen en heb je toch je doel bereikt.

Robert Vat sprak eens uit:“Ik heb zo’n respect voor al die scheidsrechters die elke zaterdag hun hoofd op het hakblok leggen en ondanks dit toch nog plezier hebben om te fluiten”. Vind je dit overdreven of kan je er wel in vinden ?
Zelf nooit zo ervaren. Het is juist de kunst om er goed mee om te gaan, ga met alles zo goed mogelijk om dat je het leuk blijft vinden. Schenk niet te veel aandacht aan die wedstrijden die niet goed verlopen in een jaar laten we ons richten op alle wedstrijden die jaarlijks goed verlopen en dat is gelukkig het merendeel.

Wat vindt je van commentaar op TV over de scheidsrechters ? Sinds 2 seizoenen brengen wij 1 a 2 keer per jaar een bezoek aan de commentatoren en vertellen over de spelregelwijzigingen. Het heeft onze volledige aandacht maar het kan beter, zeker spelregeltechnisch. Jammer dat niet iedereen die commentaar geeft langskomt. Ook voor spelers en trainers in het betaald voetbal is er een bijscholing.

Kunt u tenslotte nog wat zeggen over het ARAG certificaat wat ASWH heeft gekregen ?
Ik had snel in de gaten dat het bij ASWH goed geregeld is, leuk dat jullie als jeugd fluiten, haal er ook je eigen plezier uit. Niet alleen als verplichting bij de vereniging, je leert er ook als mens van. Spreek ook eens een ouder, speler, leider aan, je leert hier ook privé van. ASWH ga zo door, probeer de functie uit te stralen naar jullie adoptieverenigingen, de KNVB kan het niet alleen.

Wij danken Ed Janssen hartelijk voor de zeer uitgebreide beantwoording en het laten meedenken van de (jeugd)scheidsrechters over bepaalde zaken en wensen hem veel succes in zijn carrière.
Ed Janssen

door Hans van Hoek
 
 
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Belangrijkste nieuws & actualiteiten
Wegen Ismail Yildirim en ASWH scheiden
Vrijwilligerscoördinator
ASWH Businessclub organiseert ludieke actie!
Even aandacht voor Jan Sturrus
JO19-spelers maken de overstap naar de senioren
Coronamaatregelen tot 20 april onveranderd
Participatie omgevingsvisie Hendrik-Ido-Ambacht
Supportersclub online Super Bingo 24 april
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Agenda
24 Apr SC ASWH online Bingo
20 Jul ASWH - FC Dordrecht
17 Aug Papendrecht - ASWH O23
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft