• Sjoerd van der Waal: “Ik voel mij door iedereen gesteund”

 • Het leven van Sjoerd van der Waal is doordrenkt met voetbal. Zijn hele jeugd voetbalde hij bij de vv Sliedrecht totdat Sparta hem overhaalde om in Rotterdam te komen voetballen. De scouts van ASWH haalden hem in 2005 op bij de Sparta-jeugd en hij werd toegevoegd aan de beste selectie die ASWH ooit gehad heeft, tot nu tenminste. ASWH was op dat moment de top van Nederland en onder leiding van trainer Jack van den Berg ontwikkelde Sjoerd zich razendsnel. Bij het in dat jaar behaalde landskampioenschap speelde Sjoerd, voornamelijk als invaller, een belangrijke rol in de strategie van Van den Berg. Dat bleef niet onopgemerkt bij de concurrentie. IJsselmeervogels hing al snel aan de telefoon bij Sjoerd om hem naar Spakenburg te halen. En dat gebeurde ook, in 2006. Slechts een jaar hield hij het in her vissersdorp vol. Het op en neer reizen naar Spakenburg bleek geen pretje met al die files, wat enorm veel tijdverlies opleverde. Hij keerde voor twee seizoenen, in 2007, terug naar ASWH en vervolgde in 2009 bij Capelle zijn voetbalcarrière. Nadien volgden nog Kozakken Boys en SteDoCo voordat hij bij Sliedrecht de cirkel rondmaakte om zijn imposante voetballoopbaan af te sluiten. Dat deed hij in 2019. Toen begon hij aan zijn loopbaan als voetbaltrainer.

  Hoe heb jij de winterstop doorgebracht?
  “Ja, met heel veel ASWH! Het eerste deel van de competitie geëvalueerd met de staf en de technische commissie. We hebben een plan bedacht voor de tweede helft van het seizoen. Op welke punten kunnen we verbeteren en doorgaan met wat goed ging. Beperkt heb ik mij ook nog bezig gehouden met privézaken, even ASWH losgelaten, dat was ook wel even lekker. Maar ik ontkwam er niet aan om ASWH helemaal uit te bannen want daarvoor zijn de belangen te groot voor de vereniging.”
  Sjoerd studeerde aan het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) en het ALO (Academie voor Lichamelijke opvoeding). Zijn liefde voor het lesgeven begon al vroeg bij de vv Sliedrecht met de jeugd. Daar voetbalde hij ook. Sjoerd over het lesgeven: “Ik ben al ruim 14 jaar als gymleraar werkzaam bij het Gemini College in Lekkerkerk. Als trainer ben ik op jongere leeftijd al begonnen met trainingen en clinics geven aan jeugdelftallen. Daar raakte ik enthousiast van en zo is het trainersvak voor mij begonnen. Dat was in de eerste periode toen ik bij Sliedrecht voetbalde, de club waar ik ben opgegroeid. Naast het trainingen geven floot ik ook wel wedstrijdjes. In mijn tweede periode als voetballer bij Sliedrecht behaalde ik het UEFA B diploma. Daarvoor heb ik bij IFC stage gelopen en uiteraard trainingen gegeven. Afgelopen zomer behaalde ik UEFA A, het hoogste diploma voor het amateurvoetbal.”
  In 2019 werd Sjoerd gebeld door ASWH en gevraagd om assistent-trainer te worden naast de nieuw aangestelde trainer Rogier Veenstra. Hoe verliep die samenwerking met Rogier? Sjoerd: “In het begin was ik heel bleu, het eerste seizoen was het vooral de kat uit de boom kijken. Dat eerste seizoen werd afgebroken door corona, we stonden er op dat moment slecht voor in de 2e divisie, maar gelukkig voor ons, de competitie werd niet uitgespeeld. In de zomermaanden van 2020 hebben we veel bij elkaar gezeten hoe we het anders kunnen aanpakken. Zo deed ik veel ervaring op. Rogier deelde alles met mij, zowel didactisch, tactisch en op technisch gebied. Ik heb veel van hem geleerd. Dit was ook het moment om mij in te laten schrijven voor de UEFA A-cursus."

  Het afgelopen seizoen moet een nachtmerrie voor Sjoerd geweest zijn. De prestaties in de 2e divisie, op een enkele opleving na, waren dramatisch. Hoe kijkt Sjoerd daarop terug? “Kijk, de terugval van het 1e elftal is niet van één seizoen, de degradatie zat er al veel eerder aan te komen. Wij, Rogier en ik, waren echt niet verrast. Het eerste jaar in de 2e divisie stonden we ook stijf onderaan voordat de competitie werd gestopt vanwege corona. Het 2e jaar was nog maar zes wedstrijden oud, we stonden toen tweede, toen de competitie opnieuw gestaakt werd vanwege een lockdown. Maar die stand is niet representatief. Niemand weet op welke plek we zouden hebben gestaan na 34 wedstrijden. Dus nogmaals, degradatie zat er gewoon aan te komen.“ Op de vraag of het laatste jaar in de 2e divisie een leuk jaar was wilde Sjoerd niet al te uitgebreid ingaan. “Alle drie de jaren dat ik als assistent meeliep waren voor mij leerjaren. Kijk, als de competitie in mijn eerste jaar was afgemaakt, waren we toen al gedegradeerd. Het vorige seizoen was lastig en wat denk je, rond de jaarwisseling was al bekend dat veel spelers zouden gaan vertrekken. Als snel denken de mensen dan, oh de spelers willen niet meer. Dat zou best waar kunnen zijn, ik weet het niet, je zou het aan de spelers zelf moeten vragen. Wij als staf hebben er alles aan gedaan om de spelers op zaterdag zo goed mogelijk de wedstrijd in te laten gaan. Dat hebben we ook, toen de degradatie een feit was, zo doorgezet. Meer konden wij op dat moment ook niet doen. De samenwerking met Rogier heb ik als zeer prettig ervaren. Hij gaf mij veel ruimte om mijzelf te ontwikkelen en daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

  Toen eenmaal bekend werd dat Rogier zou gaan vertrekken werd Sjoerd tot zijn verrassing gebeld met de vraag of hij hoofdtrainer wilde worden van ASWH. “Ik had eerder wel begrepen dat de mogelijkheid om hoofdtrainer te worden bestond. Mijn verrassing zat meer in het vertrouwen dat het bestuur in mij had om mij deze job te gunnen. Toen ik eenmaal zelfstandig aan de slag ging dit seizoen heb ik de lijn die we al volgden voorgezet. Uiteraard heb ik een eigen visie, ik ben niet alles klakkeloos van Rogier gaan kopiëren. Ik heb mijn eigen gedachten over hoe voetbal gespeeld moet worden en over de manier van trainen. Ik heb dingen, zoals nieuwe trainingsvormen uitgeprobeerd, en de speelwijze heb ik iets aanpast. Maar de uitkomst hangt toch van de spelers af die je tot je beschikking hebt.”

  De aanloop op het nieuwe seizoen verliep best goed. De niet al te brede selectie begon vol bravoure met trainen en het spelen van oefenwedstrijden. Vooral de oefenwedstrijden tegen Barendrecht en Capelle zorgden voor optimistische gevoelens bij de supporters. Maar de eerste tegenslag kwam er al snel aan. Nog voor de eerste bal voor de competitie was getrapt was Najim Haidary, een van de smaakmakers, al naar Cyprus vertrokken. De start van de competitie was toch veelbelovend. De uitwedstrijd tegen Harkemase Boys werd in het verre Friesland met 3-1 gewonnen. Na 6 wedstrijden stond ASWH al op 9 punten, een uitstekende competitiestart dus. De zevende wedstrijd, tegen GVVV, werd een keerpunt. Op eigen veld liepen de elf van Sjoerd tegen een kansloze 4-0 nederlaag op. Het slot van de eerste helft van de competitie was zonder meer onder de maat. Sjoerd geeft hier zijn mening over. “Als je alle wedstrijden terug gaat kijken speelden we steeds op dezelfde wijze, maar we zijn tegen een aantal dingen aangelopen die je niet in de hand hebt. Eerst waren het een paar rode kaarten met als gevolg schorsingen. Er vielen spelers weg die door blessures moesten stoppen en spelers die vertrokken. We waren al beperkt in de samenstelling van de selectie vanwege enkele langdurig geblesseerde spelers. Ga er maar aan staan! Vanaf half oktober was het passen en meten om 11 frisse spelers op het veld te krijgen. En als je dan ook nog eens gaat verliezen, dan kom je ongewild in een neerwaartse spiraal. Wij hebben een jonge selectie waarvan de mentale weerbaarheid niet optimaal is. Zij hebben bij een 1-0 achterstand mentaal moeite om over die teleurstelling heen te stappen en door te gaan. Als ze achter komen wordt al snel gedacht, oh shit, daar gaan we weer. Dat is een aantal keren gebeurd. Aan die mentale weerbaarheid moet dus gewerkt worden, en dat doe ik door gesprekken te voeren en wedstrijdbeelden te laten zien.”

  Op 21 januari herstart de competitie voor het 1e elftal met de uitwedstrijd tegen Volendam (15e) dat vier punten voorsprong heeft op ASWH dat 17e staat. Sjoerd is daar heel nuchter onder. “Wij moeten vier ploegen onder ons houden. Wij beginnen met een cruciale reeks van wedstrijden. De eerste wedstrijd is met Volendam uit. Daarna volgen Staphorst thuis, Urk uit en DVS ’33 Ermelo thuis. Het is heel simpel, van deze ploegen zullen we punten moeten pakken. Dat wordt de belangrijkste doelstelling. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Snel stappen maken, daar werken we keihard aan. We hebben drie nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Voor elke linie een en daar ben ik blij mee. Ik kan nu meerdere keuzes maken. De bedoeling is dat er nog een versterking aan de selectie wordt toegevoegd, maar dat is niet eenvoudig. Maar ik voel mij door iedereen gesteund bij ASWH en merk dat er begrip is voor de situatie die ontstaan is. Het is niet zo dat die terugval zo maar uit het niets komt, intern weten we de oorzaak en het is binnen de club rustig gebleven. Kijk, we zijn gestart met een nieuwe jonge groep en een vrijwel nieuwe staf. We wisten bij voorbaat al dat het niet zo eenvoudig zou gaan worden.”

  De laatste thuiswedstrijden lieten de supporters het lelijk afweten. Dat de prestaties van het 1e elftal hier de oorzaak van zijn zal niemand ontkennen. Hoe ervaart Sjoerd dit? “Dat het publiek weg blijft vind ik erg jammer. Het hangt natuurlijk samen met de mindere resultaten. Maar ik hoop dat de mensen na de winterstop de moeite willen nemen weer te komen kijken en dat ze weer aansluiten bij ASWH.”

  Door Gerrit Scheurwater