• Strijdend ASWH loopt bekerticket mis na verlies tegen Kozakken Boys

 • ASWH is er gisteravond helaas niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker. De Ambachters verloren op eigen veld nipt van Kozakken Boys (1-2) in de tweede voorronde. Daardoor bekerde de regiogenoot, uitkomend in de Jack's League, een ronde verder. Uiteraard zorgde dat voor teleurstelling bij ASWH, maar de jonge ploeg van trainer Sjoerd van der Waal mag zeker vertrouwen putten uit de tweede helft. Daarin deden de strijdlustige Ambachters in niets onder voor de Werkendammers en had het duel ook een andere afloop kunnen krijgen.

  Van der Waal moest het in het bekerduel doen zonder rechtsback Jay Brand. De Dordtenaar viel op de maandagtraining geblesseerd uit en kon niet starten. De trainer loste het op door Edon Fetahi door te schuiven naar de backpositie en Grad Damen centraal achterin te koppelen aan aanvoerder Jair Oosterlen. Verder verschenen de vertrouwde gezichten van de laatste tijd aan de aftrap. In de wedstrijdselectie was ook ruimte voor Mouctar Jalloh en Samuel van der Velden, die terugkeerden na blessures. Bij Kozakken Boys stonden twee oud-ASWH'ers aan de aftrap. Bryan Janssen verdedigde het doel, Fabian Korporaal speelde op het middenveld. Diego Snepvangers, de derde ex-ASWH'er, werkte wel enkele oefeningen af op het veld, maar was nog niet fit genoeg om op de bank te zitten.

  De bezoekers, die een niveau hoger acteren, trokken in de openingsfase het initiatief naar zich toe. Dat leverde de nodige dreiging op in het eerste kwartier, maar nog geen echte doelrijpe kansen. Toch had ASWH het duidelijk lastig met Kozakken Boys. Dat de Werkendammers een voorsprong namen, was dan ook niet verrassend. Een poging van Lars Hutten werd in eerste instantie nog gekeerd door Stefan Kok, maar de goalie moest een rebound toestaan. De alerte Gwaeron Stout gleed richting de bal en werkte die over de doellijn, waardoor de 0-1 op het digitale scorebord verscheen.

  Kozakken Boys bleef in die fase sterker, zonder dat de gasten Stefan Kok nu echt veel aan het werk zetten. Al kwam dat soms ook doordat de aanvallers het vizier niet op scherp hadden staan bij enkele schoten, zoals een poging van Johnny Lommers die naast het doel eindigde. Ook moest Stefan Kok zich nog een keer haasten om een bal weg te trappen, toen een spits besloot door te jagen. In de slotfase van de eerste helft kwam ASWH echter al iets beter in de wedstrijd. De controle lag weliswaar nog bij Kozakken Boys, maar ASWH kwam er wat vaker uit en kreeg ook nog een kansje na een hoekschop. Het schot van Wout Neelen werd echter geblokt. Toch zag het er toen al naar uit dat de eventuele plankenkoorts bij de Ambachters was verdwenen.

 • Wout Neelen probeert Brandon Robinson, maker van de 1-1, te bereiken in het Werkendamse strafschopgebied (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

  Na rust was dat in elk geval zo. ASWH gooide toen alle schroom van zich af en begon gewoon te voetballen, zoals het dit seizoen al vaker prima deed. Dat leverde al snel de gelijkmaker op. Die 1-1 kwam van de voet van de in de rust ingevallen Brandon Robinson. Er ging een fraaie aanval aan vooraf, ingeleid door Grad Damen. Zijn pass bereikte Mirac Akdeniz, die zich vrij speelde en Mohamed el Kharbachi bediende. De scherpe voorzet van de vleugelspits werd door Brandon Robinson prima in de hoek geschoten en zo stond ASWH weer naast de bezoekers.

  De gelijkmaker gaf ASWH het volgende zetje in de rug, want de Ambachters werden steeds sterker. Een zwabberschot van Brandon Robinson vloog over het doel van Kozakken Boys, terwijl Bryan Janssen niet veel later redding moest brengen op een pegel van Stefan Watson. Een gedreven en strijdlustig ASWH leek nu volledig te geloven in een gunstig resultaat. Daarom was het zo jammer dat één moment de ploeg uiteindelijk fataal werd. De defensie kreeg de bal niet goed weg na een voorzet, waarna Lars Hutten kon oppikken en de 1-2 in het doel schoot.

  ASWH moest dus opnieuw in de achtervolging en gaf zich zeker nog niet gewonnen. Er kwamen absoluut nog kansjes, maar de bal wilde dan net niet goed vallen. Kozakken Boys probeerde door een defensieve wissel bovendien de deur op slot te gooien en loerde op de omschakeling om het duel te beslissen. Dat had gekund na een schot van Giovanni Büttner, maar Stefan Kok redde en hield ASWH daarmee in de wedstrijd. Wat de Ambachters daarna echter ook probeerden, het lukte niet meer om de gelijkmaker te forceren. Mohamed el Kharbachi kwam nog het dichtst in de buurt met een ziedend schot over het Werkendamse doel.

  Het bleef echter bij 1-2, waardoor het bekertoernooi voor ASWH al in de voorronde eindigde. Jammer genoeg geen koppeling aan een profclub dus, maar het jonge team mocht met opgeheven hoofd het veld verlaten na misschien wel de beste tweede helft van dit seizoen. De progressie is zichtbaar. Ongetwijfeld moet dit vertrouwen geven voor de komende duels, te beginnen de ontmoeting met koploper GVVV van komende zaterdag.

  ASWH - Kozakken Boys 1-2 (0-1)

  17. 0-1 Gwaeron Stout 49. 1-1 Brandon Robinson 67. 1-2 Lars Hutten
  Scheidsrechter: Robin Vereijken

  ASWH: Stefan Kok; Edon Fetahi, Jair Oosterlen, Grad Damen, Stefan Watson; Wout Neelen, Niek den Heeten; Yassin Ouja, Mirac Akdeniz, Mohamed el Kharbachi; Lester Pires (46. Brandon Robinson)

  Kozakken Boys: Bryan Janssen; Daniel da Silva Mendes, Niek Hoogveld, Kaj Ramsteijn, Kevin Cornet; Gwaeron Stout, Fabian Korporaal (66. Stephen Warmolts), Rick Mulder (46. Kevin Vermeulen); Lars Hutten (88. Ugur Altintas), Lowie van Zundert (12. Johnny Lommers), Giovanni Büttner (88. Eon Herman)

  Mikki