• ASWH heeft vanmiddag zeer goede zaken gedaan in de vierde divisie B. De ploeg van trainer Roy Brinkman won zelf de topper tegen runner-up Zwaluwen (1-0) en zag de overige achtervolgers vrijwel allemaal averij oplopen. Daardoor hebben de Ambachters nu een gat geslagen op de ranglijst. De overwinning tegen Zwaluwen kwam niet voor het eerst tot stand op basis van een goede teamprestatie. Na een half uur kwam ASWH op voorsprong. Dat was voldoende voor de drie punten, omdat ook tegen de Vlaardingers - de productiefste ploeg van de afdeling en tot vandaag in elke wedstrijd scorend - de nul werd gehouden. Daardoor pakte ASWH een week na de eerste nederlaag de draad direct weer op. De rug werd gerecht, de vertrouwde strijdlust en inzet waren er weer en zo mocht er na afloop weer gejuicht worden.

  Natuurlijk was de verliespartij bij RVVH een domper, maar veel tijd om daar nog over na te denken had ASWH niet. De volgende krachtmeting stond immers al voor de deur. Zwaluwen, de nummer twee van de ranglijst, kwam naar sportpark Schildman. Een zeer belangrijk duel, want ASWH had vier punten meer, maar wel een wedstrijd meer gespeeld. Bij winst konden de Ambachters een gat slaan, terwijl de Vlaardingers bij een overwinning virtueel koploper konden worden. Grote belangen dus. Trainer Roy Brinkman had zijn elftal enigszins aangepast. Topscorer Bradley Tuinfort en middenvelder Wout Neelen waren geblesseerd. Zij werden vervangen door Luis Pedro en Tristan Armand, waardoor ASWH tegen het makkelijk scorende Zwaluwen met een versterkte defensie begon. Als linksback kreeg Stefan Watson deze keer de voorkeur boven Jesaja Dias. Op de reservebank was verder plek voor de weer herstelde Jordan Gout, terwijl ook Filip Pausic, Jesse van Es en doelman Twan Bakker na hun wedstrijd met Onder 23 aanschoven. Bakker verving Alejandro Platero Bustos, die wegens privéomstandigheden ontbrak. Bij de bezoekers stonden twee voormalig ASWH'ers in de basis, namelijk Yusri el Kandoussi en Lester Pires.

  ASWH begon scherp aan de topper. De ploeg liet vanaf de aftrap weer de energie en strijdlust zien die cruciaal waren bij het bemachtigen van de eerste periodetitel. De duels werden niet geschuwd en dat was nodig tegen Zwaluwen, dat voorin over enkele handige spelers beschikt. De eerste serieuze doelpoging kwam van ASWH. Aanvoerder Edon Fetahi, nu weer actief op het middenveld, begon aan een actie. Hij besloot die met een schot, maar dat had niet genoeg kracht om doelman Mark van Es te verrassen. Kort daarna werd Jeffrey Verkerk voor het eerst getest door de bezoekers. Hij bracht redding op een schot van Yusri el Kandoussi. Verkerk had enkele minuten later ook een antwoord op een hard afstandsschot van Delano Vogel.

  De wedstrijd was behoorlijk in evenwicht, waarbij ASWH met name dreigend werd in de omschakeling. Rond het half uur leverde een uitbraak over de linkerflank met Stefan Watson een hoekschop op. Die werd door assistkoning Joshua Adney voor het doel gebracht, waar Tristan Armand kon koppen. De bal belandde vervolgens via de binnenkant van de paal en een verdediger in de hoek en dus stond ASWH op voorsprong. De eerste treffer voor verdediger Armand, voor Adney was het al zijn zevende assist in de competitie. ASWH had de marge wellicht nog kunnen verdubbelen bij enkele veelbelovende uitbraken, maar daarbij was de laatste bal vaak net niet goed en dus ging daardoor de kans verloren. Zwaluwen dreigde nog een keer met een voorzet van rechts die tegen Lester Pires aankwam, maar de voormalig spits van ASWH kon de bal geen richting meegeven. Zo stond ASWH dus halverwege op voorsprong.

  De verwachting was dat Zwaluwen na rust vol op de aanval zou gaan spelen. Dat kwam echter maar deels uit. De bezoekers wilden het misschien wel, maar de defensie van ASWH hield de boel niet voor het eerst dit seizoen weer uitstekend dicht. Als er al dreiging ontstond, was dat vooral uit standaardsituaties. Axel de Bruijn kreeg een kans na een hoekschop, waarbij het er wel alle schijn van had dat Jeffrey Verkerk werd gehinderd. De doelman, die veel van die hoge ballen moeiteloos uit de lucht plukte, kon er nu niet bij. Het mocht doorgaan van de scheidsrechter, waarna De Bruijn over schoot. 

  Aan de andere kant liet ASWH zich zien met een goede aanval over rechts. De voorzet van Jullien Moerman was op maat, maar helaas kopte Sam van Veen net naast. De jonge middenvelder probeerde het later nog eens met een artistieke omhaal, die via een verdediger over de achterlijn ging. De daaropvolgende hoekschop werd door Edon Fetahi naast het doel gekopt. Ook nu waren er diverse aardige uitbraken van ASWH, waarbij de laatste pass niet op maat was. Het bleef dan ook spannend. Zwaluwen werd nog een keer gevaarlijk uit een hoekschop, maar Jullien Moerman bracht bij de paal redding na een kopbal van Jazzy John Adams.

  De tijd tikte door, beide trainers begonnen met wisselen. Bij ASWH kwam Wadie Daouameur voor de moegestreden Joshua Adney, later loste ook Jari Bendt voorin nog Lovette Ofori af. De slotfase was spannend, omdat de marge nog altijd minimaal was. Daardoor kon er altijd nog een balletje goed vallen voor Zwaluwen, maar de Vlaardingers kwamen eigenlijk nooit echt door de Ambachtse defensie. De hele ploeg leverde weer veel arbeid en straalde uit dat de punten op sportpark Schildman zouden blijven. Ook in de ruim bemeten toegevoegde tijd gaven de Ambachters niets meer weg, waardoor zij na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Besselsen de drie punten mochten incasseren.

  Opnieuw een prima prestatie van de nog altijd jonge ploeg, die de koppositie in de vierde divisie B door dit resultaat verstevigde. Niet alleen werd een directe concurrent verslagen, ook enkele andere achtervolgers verspeelden punten. Daardoor staat ASWH nu zeven punten los. Een serieus gat, al heeft Zwaluwen nog wel een inhaalduel op het programma staan en is de competitie uiteraard nog erg lang. Volgende week wacht opnieuw de uitdaging om de eerste plek te verdedigen. Dan reist ASWH af naar Naaldwijk, om het op te nemen tegen Westlandia.

  ASWH - Zwaluwen 1-0 (1-0)
  30. 1-0 Tristan Armand
  Scheidsrechter: Jelle Besselsen

  ASWH: Jeffrey Verkerk; Jullien Moerman, Tristan Armand, Luis Pedro, Bryan Dekker, Stefan Watson; Edon Fetahi, Joshua Adney (79. Wadie Daouameur), Sam van Veen; Lovette Ofori (87. Jari Bendt), Genridge Prijor

  Zwaluwen: Mark van Es; Giornny dos Santos, Yasin Mazlum, Axel de Bruijn, Valdo Spencer (77. Stan Rook); Delano Vogel (88. Patrick Triep), O'Neal Maatsen, Eric Fortes; Jazzy John Adams, Lester Pires (61. Mohammed Lamsiah), Yusri el Kandoussi

  Mikki

 • Jeffrey Verkerk maakt een aanval van runner-up Zwaluwen onschadelijk in de door ASWH gewonnen topper (foto: Philip Schmidt)

  Een uitgebreide fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina Voetbalfoto's Tuinfort.