• ASWH heeft vanmiddag bij de herstart van de competitie in de derde divisie meteen een flinke tik moeten incasseren. De Ambachters verspeelden op bezoek bij concurrent Volendam een mooie voorsprong en vertrokken uiteindelijk met een nederlaag huiswaarts. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal had in de eerste helft weinig te duchten van de thuisploeg en nam de leiding. Kort voor rust viel enigszins uit het niets de aansluitingstreffer en die gaf Volendam weer hoop. In de tweede helft bogen de gastheren de achterstand om en moest ASWH in de achtervolging, maar ook in een soms hectische slotfase lukte het niet meer om tenminste een punt uit het vuur te slepen. Daardoor groeide de achterstand op de teams op de veilige posities en de nacompetitieplekken verder, zodat het uiteindelijk weer een zure middag werd voor de nog zo goed begonnen Ambachters.

Trainer Van der Waal gunde de drie tussentijds aangetrokken aanwinsten meteen een basisplaats in Volendam. Luis Pedro nam plaats in het hart van de defensie, Joshua Adney startte op het middenveld en Hugo Botermans speelde in de spits. In vergelijking met de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop keerde ook Niek den Heeten terug in de basis. Verder was de selectie, op de al langer geblesseerde Brandon Robinson en Yusri el Kandoussi na, compleet.

ASWH kende een prettige start op het kunstgrasveld in Volendam. Bij een aanval werd Niek den Heeten op de rand van het strafschopgebied gevloerd. Scheidsrechter Shona Shukrula floot voor een vrije trap. Yassin Ouja ontfermde zich over dit buitenkansje en wist daar wel raad mee. De nummer tien schoot de bal fraai in de hoek en zette ASWH al vroeg op voorsprong: 0-1. De thuisploeg reageerde meteen door verder naar voren te gaan spelen. Een tactiek die ASWH de ruimte bood om gevaarlijk te worden in de omschakeling. De eerste uitbraken werden echter op het beslissende moment in de kiem gesmoord.

Na iets meer dan twintig minuten spelen was dat anders. Hugo Botermans onderschepte de bal in de opbouw van Volendam en gaf meteen een prima pass op de diepgaande Mohamed el Kharbachi. De aanvaller kon na een goede aanname door en rondde alleen voor de doelman beheerst af. Daarmee bracht El Kharbachi ASWH op een comfortabele 0-2 voorsprong. Die leek tot de rust op het scorebord te blijven staan, tot de gastheren enigszins uit het niets toch terug in de wedstrijd kwamen. Na een vrije trap werd de bal niet goed verwerkt, waarna Joey Tol zich de ruimte verschafte om uit te halen. Zijn poging eindigde buiten bereik van Stefan Kok in de hoek en zo was het ineens 1-2. Bijna werd het nog erger, maar een kopbal van Volendammer werd door Stefan Kok knap uit de hoek getikt. Daardoor mocht ASWH toch met een voorsprong rusten, in de wetenschap dat de thuisploeg weer nieuwe moed had geput uit de onverwachte treffer.

• Nieuwkomer Luis Pedro duelleert met een Volendammer (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

Dat werd in de openingsfase van de tweede helft meteen zichtbaar. Volendam zocht vol opportunisme de aanval en rook via een schot van Patrick Plugboer al snel aan de gelijkmaker. Niet veel later was diezelfde Plugboer wel succesvol. Wederom ging er een vrije trap aan vooraf, die in eerste instantie werd verwerkt door de Ambachtse defensie. De afvallende bal werd door Plugboer echter in de hoek gemikt en zo was het al snel 2-2. Bovendien moest aanvoerder Jair Oosterlen na die goal met een blessure de strijd staken. Hij werd vervangen door Edon Fetahi.

ASWH moest zich herpakken, maar had het lastig met het fanatieke Volendam. Toch kwam er een aardige kans voor de Ambachters. Na een voorzet van Niek den Heeten probeerde Hugo Botermans het doel van de thuisploeg te vinden, maar helaas eindigde zijn poging naast het doel. Even na het uur kreeg de verdediging de bal in een rommelige situatie tot drie keer toe niet weggewerkt, waarna uiteindelijk Lennart Tol in balbezit kwam en de 3-2 in de hoek prikte. Zo keken de Ambachters ineens tegen een achterstand aan. Trainer Van der Waal bracht met Ray Versluis een extra offensieve kracht in de hoop het tij te keren.

Maar wat ASWH ook probeerde, een gelijkmaker kwam er niet meer. Luis Pedro was met een kopbal na een hoekschop wel in de buurt, terwijl Ray Versluis zelfs het net vond na een aanval door het centrum. Die treffer werd echter afgekeurd omdat Mohamed el Kharbachi een overtreding zou hebben gemaakt. Omdat Volendam bij enkele countermogelijkheden verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien, bleef het tot ver in de extra tijd spannend. Doelman Stefan Kok trok zelfs nog mee naar voren bij een hoekschop en zorgde daarmee wel voor onrust in het Volendamse strafschopgebied, maar het gewenste resultaat bleef uit.

Daarna floot scheidsrechter Shukrula voor het laatst en beleefde ASWH dus een valse herstart van de competitie. De manier waarop de nederlaag tot stand kwam was pijnlijk, want er leek lang niets aan de hand. Omdat de concurrentie wel won, zag ASWH de achterstand op de veilige(re) plaatsen verder toenemen. Het maakt de opdracht er voor de komende vijftien duels niet eenvoudiger op. Er zijn hard punten nodig en die jacht moet volgende week op eigen veld dan maar beginnen tegen Staphorst, waarbij moet worden vastgehouden aan de dingen die vanmiddag wel goed gingen. Want die waren er, ondanks de nederlaag, wel degelijk.

Volendam - ASWH 3-2 (1-2)
    7. 0-1 Yassin Ouja 21. 0-2 Mohamed el Kharbachi 42. 1-2 Joey Tol 51. 2-2 Patrick Plugboer 62. 3-2 Lennart Tol
    Scheidsrechter: Shona Shukrula

Volendam: Sander Binken; Remko Schaap, Perry Karregat, Daan Steur, Wessel Stuyt; Patrick Plugboer, Lex Veerman (31. Stan Veerman), Daan van Baarsen (69. Pieter Kroon), Sam Lautenschutz; Joey Tol, Lennart Tol

ASWH: Stefan Kok; Jay Brand, Luis Pedro, Jair Oosterlen (53. Edon Fetahi), Stefan Watson (83. Giovano van Ree); Joshua Adney (64. Ray Versluis), Wout Neelen, Niek den Heeten, Yassin Ouja; Hugo Botermans, Mohamed el Kharbachi