UA
 • Zoals bekend heeft ASWH al enkele jaren een Onder 23-team. Dit seizoen zijn dat er zelfs twee. Het beleid van de vereniging is om zoveel mogelijk eigen spelers in Onder 23-1 te laten spelen. De eerste voorbeelden zien we dit jaar wekelijks in actie, waarbij twee van hen - Jesse van Es en Filip Pausic - zelfs volgend seizoen al aansluiten bij de selectie van het eerste elftal. Dat maakt de koerswijziging tot nu toe al succesvol. Komend seizoen zal het gehalte 'echte ASWH'ers' in Onder 23-1 bovendien verder toenemen, omdat vier talentvolle spelers vanuit Onder 23-2 de stap omhoog zetten. 

  De eerste is Roy van Schaijk. De negentienjarige verdediger, die zowel centraal als op rechts uit de voeten kan, speelt al sinds de F-jes bij onze vereniging. Hij sloot afgelopen zomer aan bij Onder 23-2. ,,Dat is heel goed bevallen. We hebben een leuk, hecht team en een goede trainer. Het is voor mij een van mijn leukste seizoenen ooit bij ASWH geworden. Ik zag het wel als opstapje naar Onder 23-1, waar ik nu mag aansluiten. Helaas ben ik op dit moment nog geblesseerd, dus mijn eerste doelstelling is om pijnvrij te worden en weer lekker te kunnen voetballen. Daarna hoop ik natuurlijk veel minuten te gaan maken en een goed seizoen te kunnen draaien."

  De eveneens negentienjarige Mika Plaisier heeft al diverse keren meegespeeld bij Onder 23-1. Hij komt nu dus vast bij de groep. ,,Voor mij is het dus al bekend terrein. Ik hoop zoveel mogelijk te gaan spelen", zegt de middenvelder, die het liefst op 6 of 8 speelt. Mika, die vanaf de kabouters bij ASWH voetbalt, kijkt tevreden terug op het huidige seizoen. ,,Ik heb altijd in selectieteams gespeeld, dus het was heel even wennen. Maar ik vond het niveau prima. We hadden een serieus team, dat erg gemotiveerd was. Ook op de trainingen."

  De derde speler die doorschuift is Robin van 't Leven. Ook hij is negentien jaar oud en begon al als kabouter bij ASWH. Niet zo vreemd overigens, want hij komt uit een echte ASWH-familie. Robin speelt het liefst als nummer tien en noemt zijn overstap een uitdaging. ,,Voor mij was Onder 23-2 al een stapje omhoog, omdat ik nooit in de selectieteams speelde. Ik heb ook wel wat blessures gehad, maar heb me toch kunnen aanpassen aan het niveau. Nu mag ik het dus in Onder 23-1 gaan proberen. Heel uitdagend, ik hoop zoveel mogelijk te spelen."

  Tot slot maakt ook Job Nieuwenhuis de overstap. De negentienjarige spits, die naar eigen zeggen wel over scorend vermogen beschikt, is in tegenstelling tot zijn teamgenoten nog niet zo lang bij ASWH actief. ,,Ik voetbalde eerst vooral op straat, pas op mijn dertiende werd ik lid van de club. Dit seizoen in Onder 23-2 vond ik erg leuk. Allemaal ASWH'ers onder elkaar. Komend seizoen wordt het natuurlijk allemaal nog serieuzer, maar ik heb er zin in. Ik hoop veel te spelen en natuurlijk veel doelpunten te maken."

  Door de toevoeging van het viertal is het aandeel 'eigen jeugd' nog verder toegenomen. De filosofie hierachter is duidelijk: hoe meer eigen talenten in Onder 23-1 spelen, hoe groter de kans is dat een aantal op termijn ook het eerste elftal bereikt. Dat is goed voor de herkenbaarheid, maar ook een stimulans voor jeugdspelers. Zij krijgen bij ASWH een kans richting de senioren.

  Vanzelfsprekend vinden de vier dit een goede zaak. ,,Mooi dat er naar de eigen jeugd wordt gekeken. Er werd in het verleden vooral veel van buitenaf gehaald, maar die spelers waren soms al net zo snel weer weg als ze gekomen waren. Nu krijgen ASWH-jongens met binding met de club de kans. Van ons mogen het er nog veel meer worden. Een team vol Ambachters lijkt ons hartstikke leuk. Wij hebben er al veel zin in", zeggen ze.

  Uiteraard is kwaliteit daarbij uiteindelijk leidend. Deze spelers hebben de kans om zich op hoger niveau te bewijzen zelf afgedwongen door een goed seizoen in Onder 23-2. Ze sluiten daarom af met een woord van dank aan hun trainer Serge Uytenhoorn. ,,Hij heeft er alles aan gedaan om ons te helpen in onze ontwikkeling."

  Mikki

   

 • De vier jongens die vanuit Onder 23-2 doorschuiven naar Onder 23-1, vlnr: Robin van 't Leven, Job Nieuwenhuis, Roy van Schaijk en Mika Plaisier