"VOETBALLEN BIJ DE VV ASWH"
zoals vastgesteld tijdens de bestuursvergadering van 28 april 2014
GEDRAGSCODE
GEDRAGSCODE "VOETBALLEN BIJ ASWH”
Opgesteld door het bestuur
1. INLEIDING
Normen en waarden bij de beoefening van het voetbal zijn heel belangrijk. De vv ASWH wil actief werken aan de bewustwording bij spelers, begeleiders, scheidsrechters, trainers, supporters en ouders/ verzorgers op dit vlak. Het voetbalveld is een ontmoetingsplaats waar sporters met plezier en voldoening spelen. Dit vraagt om duidelijke gedragsregels welke door Bestuur en Commissies actief worden uitgedragen. Vooral de trainers. Begeleiders, scheidsrechters en ouders/verzorgers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor wat betreft het uitdragen en bewaken van gedragsregels. Daarnaast hebben de senioren binnen de vereniging een duidelijke voorbeeldfunctie.
Bij overtreding van de regels kunnen sancties volgen. (Lik-Op-Stuk-Beleid)
2. ALGEMEEN
De gedragscode geldt voor alle leden en bezoekers bij ASWH. Voor iedereen (senioren, jeugdleden, spelers, trainers, scheidsrechters, begeleiders, Supporters, ouders/verzorgers, bezoekers en overige doelgroepen) gelden specifieke gedragsregels.
3. DOELSTELLING
De vv ASWH wil alle leden binnen hun persoonlijke mogelijkheden zo goed mogelijk laten genieten van het voetbalspel. Enthousiasme, ontspanning en plezier zijn daarbij de belangrijkste elementen. Het streven is om alle teams op een gepast niveau aan de competitie te laten deelnemen met voldoende uitdaging. Om beter te gaan voetballen. Door ontwikkeling van zowel de voetbalsport als het verenigingsgevoel willen we bewerkstelligen dat onze voetbalsport normen en waarden actief uitdraagt.
Over wie gaat het?
Iedereen die lid is van de vv ASWH moet van de gedragscode op de hoogte zijn. Voor jeugdleden geldt bovendien dat ook de ouders/verzorgers op de hoogte moeten zijn van de gedragscode. De gedragscode moet door iedereen bij de vv ASWH uitgedragen en nageleefd worden, zodat ook bezoekers en supporters zich aan de gedragsregels houden. We moeten elkaar hierop kunnen en durven aanspreken. Goede omgangsvormen vormen het uitgangspunt voor ons handelen.
Waarover gaat het?
Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. En over regels. Het gaat over wat we normaal vinden en niet normaal vinden. We noemen dit: "normen en waarden". Eerst proberen we duidelijk te krijgen wat de regels zijn. Daarna spreken we met iedereen af wat we daaronder verstaan (wat is normaal en wat is niet normaal). Wat gebeurt er als iemand zich niet aan de regels van de gedragscode houdt? We nemen dan maatregelen, zoals het aanspreken van betrokkenen of het opleggen van sancties.
4. ALGEMENE GEDRAGSREGELS
De vv ASWH vraagt nadrukkelijk aandacht voor normen en waarden vóór, tijdens en na de beoefening van de voetbalsport. Hieronder volgt een aantal algemene regels, die zowel op het voetbal als op het gebruik en het betreden van het sportcomplex van toepassing zijn.
Wat zijn onze uitgangspunten?
- Voetbal is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent. Zonder samenspel geen - voetbal en zonder tegenstander geen wedstrijd.
- we sporten met elkaar, dus ook met de tegenstander.
- we gedragen ons altijd sportief, ook als anderen minder sportief zijn.
- we hebben altijd respect voor de (assistent) scheidsrechter, leiders, trainers en tegenstanders, ook als die in de fout gaan. Ongeacht ras, geloof, geaardheid, met iedereen wordt gelijkwaardig omgegaan.
- de winnaar is degene die ook tegen zijn verlies kan.
- voetbal is er voor iedereen; niet alleen voor uitblinkers.
- bij een teamsport is de speler er voor het team en het team is er voor de speler.
- door voetbal leren mensen hun grenzen ontdekken en verleggen.
- voetbal geeft mensen zelfkennis en zelfvertrouwen.
Hoe wij omgaan met minderheden
- wij willen dat homoseksuele, lesbische en biseksuele leden vanzelfsprekend aanwezig zijn in onze club. Als speler, toeschouwer, medewerker of als vrijwilliger. Wij heten hen welkom.
- wij willen dat leden mét en zonder geloofsovertuiging van welke vorm dan ook aanwezig zijn in onze club. Als speler, toeschouwer, medewerker of als vrijwilliger.
Hoe wij omgaan met ons sportcomplex
Hoe wij omgaan met 'social media'
Alle vormen van discriminatie, racisme, belediging, verwijten, het uiten van aantijgingen, beschuldigingen en bedreigingen op 'social media' gericht aan medespelers, tegenstanders, trainers/ elftalleiders, verenigings-kaderleden en vrijwilligers of andere betrokkenen bij de vereniging, wordt als ongewenst gedrag beschouwd. Klachten met betrekking tot bovenstaande kunnen geuit worden bij het bestuur van ASWH, welke tegen betrokkenen maatregelen zal nemen. Deze klachten moeten persoonlijk worden gemeld bij een contactpersoon.
5. GEDRAGSREGELS VOOR DE SPELER
De speler:
6.GEDRAGREGElS VOOR DE SPELERS EN LEDEN TEN OPZICHTE VAN DE (CLUB)ARBITRAGE
Zonder scheidsrechter geen wedstrijd.
Scheidsrechters fluiten uit liefde voor het voetbalspel! Met arbitrage worden de scheidsrechter en de grensrechters bedoeld. Alle leden van een voetbalvereniging zijn verantwoordelijk voor het gedrag ten opzichte van de arbitrage.
Onder misplaatst gedrag wordt verstaan:
1. verbaal of fysiek geweld.
2. intimidatie.
3. uitingen van racisme en discriminatie.
4. belediging in woord en gebaar.
Alle leden leveren voldoende inspanningen om de reputatie van de vereniging in ere te houden. Indien een lid zich aan misplaatst gedrag schuldig maakt zal hij of zij op zijn of haar gedrag worden aangesproken door het bestuur.
Hoe te handelen bij misplaatst gedrag voor, tijdens en na de wedstrijd
Procedure bij escalatie
Bij fysiek geweld tegen de arbitrage:
1. wedstrijd direct staken.
2. aangifte bij de politie.
3. rapport zenden naar Arbitrage Tucht Commissie KNVB.
Het voorval wordt gemeld aan het bestuurslid veiligheidszaken die de procedure in gang zet.
Bij fysieke of verbale dreiging
1. Tegen de arbitrage wordt de overtreder, een lid van de vereniging, verwijdert door de scheidsrechter of door de
trainer/leider.
2. Een rapport zenden naar Arbitrage Tucht Commissie KNVB.
3. Bij herhaling wordt de wedstrijd gestaakt door de scheidsrechter.
4. Wanneer een speler door de scheidsrechter van het veld wordt weggezonden is het verplicht (volgens het
reglement wedstrijden amateurvoetbal van de KNVB) dat de speler tot na de wedstrijd in de kleedkamer blijft. Elk
persoonlijk contact met de scheidsrechter en tegenstanders moet worden vermeden.
5. De teamleider is er verantwoordelijk voor dat deze procedure wordt uitgevoerd.
Bij persoonlijke verbale belediging
Spel stilleggen en aangewezen lid van de vereniging verwijdert boosdoener van het Complex. Indien bovenstaande escalaties zich enkele malen herhalen bij een vereniging, zal de competitieleider passende rnaatreqelen nemen.
7. GEDRAGSREGELS VOOR DE (CLUB)ARBITRAGEPLICHTEN
Voorbereiding
De arbitrage arriveert op de vereniging ongeveer een half uur voor aanvang van de wedstrijd. De arbitrage stelt zich bij binnenkomst voor aan de vertegenwoordiger van de vereniging. De arbitrage draagt representatieve kleding en neemt een neutrale positie in. Indien nodig maakt de arbitrage afspraken met collega's.
Voor de wedstrijd
De arbitrage overlegt met de trainers of teamleiders over het aanspreken van de spelers of over het controleren van het materiaal. Het speelveld wordt vooraf gecontroleerd op veiligheid. De uitrusting van de scheidsrechter dient compleet te zijn (neutrale kleding, fluitje, gele en rode kaarten, notieblok, schrijfgerei en tijdwaarneming). Controle van spelerspassen dienen volgens de regelgeving van de KNVB te worden uitgevoerd. Hiervoor is de scheidsrechter verantwoordelijk.
Tijdens de wedstrijd
De arbitrage draagt zorg voor een reglementair verloop van de wedstrijd. De arbitrage stelt zich ten doel de wedstrijd veilig en sportief te laten verlopen.
Na de wedstrijd
De arbitrage vult op correcte wijze het (DGW)wedstrijdformulier in. Het is aan de arbitrage of zij in gesprek willen treden met spelers of coaches. Als zij dit doen, dient het op fatsoenlijke wijze te gebeuren.
Rechten
De arbitrage wordt fatsoenlijk ontvangen door een aangewezen vertegenwoordiger van de vv ASWH. Voor, tijdens en na de wedstrijd gedragen alle betrokkenen zich ten opzichte van de arbitrage conform de gedragsregels.
8. GEDRAGSREGELS VOOR DE TRAINER/ELFTALBEGElEIDER
De trainer/elftalbegeleider:
Alcohol, tabak en drugs
Het geven van het goede voorbeeld door volwassenen is van groot belang. Omdat het voorbeeld niet alleen volwassenen betreft, maar in heel veel gevallen juist jonge kinderen, zijn onderstaande zaken apart benoemd:
Ongewenst gedrag
Discriminatie, schelden, grof taalgebruik, treiteren, pesten, irriteren of kwetsen van wie dan ook wordt niet geaccepteerd en kan aanleiding zijn voor sancties. In die gevallen waar de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van het bestuur in de geest hiervan te handelen.
Ongewenste intimiteiten
De team begeleiders, trainers/coaches dienen zich te beseffen dat zij een vertrouwensrelatie opbouwen gedurende het seizoen met de spelers die aan hen zijn toevertrouwd. De elementen die deze vertrouwensrelatie versterken zijn.
In die gevallen waar deze gedragsregels niet (direct) in voorzien, of bij twijfel over de toelaatbaarheid van bepaalde gedragingen ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest van de gedragscode te handelen en daarover in contact te treden met een door het bestuur aangewezen persoon. Overtreding van deze gedragsregels leidt tot de tucht- of klachten procedure en kan disciplinaire maatregelen tot gevolg hebben. Wanneer een medeweker wordt verdacht van strafbare feiten en/of van seksueel misbruik van jeugdspelers zal het bestuur politie/justitie inschakelen.
9. GEDRAGSREGELS VOOR DE OUDERS/VERZORGERS VAN DE JEUGSPELER
Alle gedragsregels van anderen zijn uiteraard ook op de ouders/verzorgers van toepassing.
De ouder/verzorger:
Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij:
- zich correct gedragen langs de lijn tegenover eigen spelers, tegenstanders, ouders tegenstanders en begeleiding
- van het eigen teams en van de tegenstander.
- spelers positief aanmoedigen, maar geen technische en tactische aanwijzingen geven.
- helpen bij het vervoer van het team naar een uitwedstrijd.
- er voor zorgen dat zoon/dochter op tijd aanwezig is voor een training of een wedstrijd.
- er op toe zien dat zoon/dochter zich op tijd afmeldt voor een training of een wedstrijd.
- op tijd de contributie voldoen.
- voor een geldende ziektekostenverzekering voor de zoon/dochter zorgen.
- kritiek, op- en/of aanmerkingen op training, begeleiding of organisatie melden bij het bestuurslid jeugdzaken.
- zorg dragen voor adequate trainings- en wedstrijdkleding, schoeisel en spelerspasfoto.
- de trainer en elftalbegeleiding informeren over bijzonderheden van hun kind, indien van invloed op veiligheid,
- gezondheid of welzijn van het kind tijdens wedstrijd en/of training.
10. GEDRAGSREGELS VOOR DE VRIJWILLIGER
Voor elke vrijwilliger geldt dat hij/zij een belangrijke rol speelt in het slagen van de gedragscode. Ook de vrijwilliger maakt afspraken met de club.
De vrijwilliger:
SANCTIES BEPALEN
De sancties die ASWH aan de gedragscode koppelt zijn:
Meteen aanspreken van de overtrederdoor trainer/leider van het team. Bij herhaling, of advies van trainer/leider, wordt verwezen naar het verantwoordelijke bestuurslid.
Mogelijke maatregelen tegen overtreders:
1. Schorsen
2. (Tijdelijk)verbod voor het bezoeken van wedstrijden
3. (Tijdelijk)verbod voor het betreden van het sportcomplex
4. Boetes
5. Vergoeden van schades
6. Aangifte bij politie/justitie
7. Melding doen bij de KNVB
8. Royement door de vereniging
Aanstellen van een verantwoordelijk bestuurslid die volgens een op te stellen protocol te werk gaat. Dit bestuurslid wordt bijgestaan door de vertrouwenspersonen en/of aan te stellen leden.
Sancties zijn verder uitgewerkt in aparte menu’s op deze website.